At tage et lastbilkørekort kræver robusthed

Fantaserer du om det frie liv på landevejen bag rattet? Så ligger det måske i dine kort, at du skal tage et lastbil kørekort. Men husk, at undervisningsforløbet kræver robusthed og udholdenhed.

Der er rigtig mange gode grunde til at tage et lastbil kørekort. En af de mest åbenlyse grunde er, at der i Danmark er en enormt stor mangel på lastbilchauffører. Med et stort kørekort i hånden er du altså nærmest sikker på at kunne få et godt og velbetalt job, og du vil også altid have et job at falde tilbage på, hvis du i en periode skulle komme til at mangle arbejde.

Hvis du i forvejen har et almindeligt kørekort i kategori B, tager det faktisk ikke lang tid at opgradere det til det store kategori C kørekort. Men du skal være forberedt på, at undervisningsforløbet er intensivt og derfor stiller krav til både robusthed og udholdenhed.

Lær mere om at tage et lastbil kørekort her.

Sådan er undervisningen skruet sammen

Ligesom det er tilfældet, når du tager et almindeligt kategori B kørekort, består undervisningen til et kategori C kørekort af en teoretisk del og en praktisk del. Delene vil blive afsluttet af henholdsvis en teoriprøve og en praktisk køreprøve, som du skal bestå for at få dit kørekort.

Det er vigtigt at du er aktiv i undervisningen, at du husker at læse op på teorien og at du tager noter, når du får informationer, der er vigtige at huske. Prøverne kræver nemlig, at du har fulgt med og rent faktisk har tillært dig den viden, der kræves for at kunne håndtere et så stort og tungt køretøj, som en lastbil er.

Hvordan er teoridelen?

I teoriundervisningen vil du lære alt det komplicerede stof, som du skal have styr på, før du sætter dig bag rattet i en lastbil. Undervisningen vil typisk foregå som en kombination af almindelig holdundervisning og selvstændigt arbejde ved computeren.

Derigennem vil du tillære dig en masse nyttig viden og komme til at diskutere forskellige spændende emner såsom adfærd i trafikken og trafiksikkerhed.

Til teoriprøven vil du blive præsenteret for 25 lysbilleder med spørgsmål, som du kan svare ja eller nej til. For at bestå må du maksimalt have 5 fejl. Husk derfor at læse grundigt op på undervisningsmaterialet, inden du tager prøven.

Hvordan er den praktiske del?

Når du tager lastbilkørekort er det ikke påkrævet, at du begynder på en manøvrebane. Men i de indledende kørelektioner vil du gennemgå nogle lignende øvelser. Derudover skal du træne kørsel på vej, hvilket din kørelærer vil vejlede dig sikkert igennem.

Du skal også gennemføre et køreteknisk kursus, hvor du er alene i lastbilen. Her skal du blandt andet igennem nogle forskellige undvigelses- og bremsemanøvre, ligesom du skal køre på både glat og ru bane.

Til køreprøven skal du demonstrere dine kørefærdigheder og bestå en kontrolprøve, hvor du skal tjekke forskellige tekniske ting på lastbilen.

Har du, hvad der skal til?

Hvis du er robust, engageret og kan finde ud af at tage medansvar for din egen læring, så har du det, der skal til for at kunne tage et lastbilkørekort. Er du klar på den udfordring, bør du ikke tøve med at gå på udkig efter en god køreskole.